30
jul

Hoe ziet uw woonbonus voor 2015 eruit

Wat verandert er in 2014 voor je hypotheek?   Bij het begin van elk jaar worden de fiscale bedragen geïndexeerd. Op die manier wordt het belastingvoordeel gevrijwaard van inflatie. Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste fiscale bedragen voor wie een hypotheek heeft en voor wie aan langetermijnsparen of aan pensioensparen doet. De woonbonus Voor hypotheken die werden afge...

Wat verandert er in 2014 voor je hypotheek?

 

Bij het begin van elk jaar worden de fiscale bedragen geïndexeerd. Op die manier wordt het belastingvoordeel gevrijwaard van inflatie.

Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste fiscale bedragen voor wie een hypotheek heeft en voor wie aan langetermijnsparen of aan pensioensparen doet.

De woonbonus

Voor hypotheken die werden afgesloten na 1 januari 2005, geldt nog tot eind 2014 het systeem van de woonbonus. Voor het aanslagjaar 2015 (inkomsten uit het jaar 2014) gelden de volgende bedragen:

  • De fiscale vrijstelling bestaat uit een basisbedrag van € 2.280.
  • Dit bedrag wordt verhoogd met een bijkomend bedrag van € 760 voor de eerste 10 jaar van het hypothecair contract. Daar komt nog eens een bedrag van € 80 bij wanneer je 3 of meer kinderen ten laste hebt op 1 januari na het jaar waarin je het krediet hebt afgesloten.

De bijkomende bedragen (€ 760 + € 80) gaan verloren zodra je niet langer voldoet aan de voorwaarde van enige woning.
Het belastingvoordeel wordt berekend op basis van de marginale aanslagvoet (het tarief voor je hoogste belastingschijf, maximum 50%), verhoogd met de gemeenteopcentiemen.

Door de zesde staatshervorming worden vanaf 1 juli 2014 de deelstaten (Vlaams gewest, Waals gewest, Brussels Hoofdstedelijk Gewest) bevoegd voor de fiscale voordelen voor de eigen woning. Daardoor zullen een aantal bestaande fiscale aspecten wijzigen:

  • Tot eind 2014 blijft de situatie ongewijzigd: zowel lopende leningen als nieuwe leningen afgesloten vóór 1 januari 2015 blijven genieten van het bestaande belastingvoordeel. In principe kan de fiscaliteit al vanaf 1 juli 2014 veranderen, maar de Vlaamse regering heeft al meermaals laten weten dat dit niet zo zal zijn;
  • Voor leningen gesloten vanaf 1 januari 2015 wordt de huidige belastingaftrek omgevormd naar een belastingvermindering tegen een vast tarief van 45%. Er wordt dus niet langer gewerkt met de marginale aanslagvoet. Dat systeem kan eventueel door de deelstaten worden aangepast. Hoe dit er concreet zal uitzien is op dit ogenblik onduidelijk.